Acest lucru inseamna ca, de fapt, in medie un pensionat special castiga 1.198 euro pe luna, doar pentru ca a avut o lege speciala pentru pensionare, valabila in domeniul sau de activitate! Cum vi se pare?

Premierul a incercat astazi sa le explice senatorilor de ce trebuie facuta o lege unica in acest domeniu, reglementare ceruta, de asemenea, si de FMI si Comisia Europeana.

Fondurile pentru plata acestei categorii de pensii sunt suportate anual de la bugetul de stat, a precizat Boc.

El a aratat insa in acelasi timp, in dezbaterile din Senat privind proiectul legii pensiilor, ca nu toate cele 200.000 pensii speciale vor fi diminuate in urma recalcularii.

"Nu condamn lobby-ul facut de persoane cu pensii mari, sprijiniti de anumite interese si televiziuni, dar trebuie aparati si cei cu venituri mici. De ce sa nu dam pensii speciale si pentru medicii care opereaza pe creier, pe inima, ei de ce nu ar merita pensie speciala ? Pentru omul care munceste de dimineata de la ora 5 pana dupa-amiaza tarziu la saiba, el de ce sa nu aiba parte de pensie speciala ? Pentru un profesor de istorie care preda elevilor, citeste pe Herodot si se documenteaza in fiecare zi, de ce sa nu aiba pensie speciala ?", le-a spus Boc senatorilor.

Premierul a reamintit in acelasi timp ca este dispus ca, in cazuri punctuale, sa fie acordate rente de merit pentru actori, politisti sau alte categorii de bugetari.

Pe parcursul discursului sustinut de premier, senatorii din opozitie au vociferat sau au aplaudat ironic, izbucnind in ras in momentul in care Boc a vorbit despre profesorii care il citesc pe Herodot.

In vara anului trecut, prezent la o sedinta de guvern, presedintele Basescu i-a cerut ministrului Educatiei din acea perioada, Ecaterina Andronescu (PSD), sa nu scoata educatia fizica din disciplina scolara si sa adapteze programa de invatamant la nevoile economiei, aratand ca Romania are un deficit de mecanici si tinichigii, in timp ce date despre "papadie, salata si Herodot" pot fi obtinute pe Internet.

"Doamna Andronescu, o mare rugaminte la dumneavoastra. Sa facem sa nu ratam inca un an fara reforma in educatie, pentru ca situatia educatiei in Romania este dramatica din punct de vedere al calitatii. Nu vreau sa fac niciun fel de discutii polemice, dar am convingerea ca despre papadie si salata orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si salata. Daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot, intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt ca nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli. Nu mai sunt licee de alimentatie, sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta", a spus Basescu ministrului Educatiei de la acel moment.