Comisarul-sef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Vasile Latis, a declarat ca un sucevean care la sfarsitul lunii noiembrie 2007 a contractat de la BCR un credit de 200.000 de euro s-a adresat, in octombrie 2010, CJPC Suceava, reclamand modul de calcul a dobanzii.

Reclamatia a fost verificata de un comisar al CJPC Suceava, care a constatat ca este intemeiata si a dispus sanctionarea unitatii bancare cu 5.000 de lei si recalcularea sumelor conform EURIBOR la sase luni plus 1,5 puncte procentuale.

Latis a mai spus ca banca a contestat in instanta procesul-verbal, iar instanta a dat dreptate consumatorului, validand procesul-verbal intocmit de comisarul CJPC Suceava prin care s-a stabilit ca dobanda trebuie calculata in functie de EURIBOR. Totodata, instanta a stabilit si ca modificarea trebuie transpusa printr-un act aditional.

Potrivit procesului-verbal incheiat de CJPC Suceava, banca a stipulat in actul aditional ca dobanda variabila, in functie de EURIBOR la sase luni, este prestabilita la 9,512%, la care se mai adauga marja de 1,5 puncte procentuale, ceea ce face ca dobanda pe care este obligat sa o plateasca clientul este de 11,012%, iar CJPC a dispus ca banca sa incheie un nou act aditional prin care dobanda sa fie calculata dupa formula EURIBOR la sase luni plus 1,5 puncte procentuale.

In prezent, rata EURIBOR la sase luni este de 0,34%. EURIBOR este dobanda de referinta pe piata interbancara la finantarea in euro.

Dupa ramanerea definitiva a deciziei instantei, CJPC Suceava a somat banca sa plateasca amenda de 5.000 de lei pana in data de 16 octombrie 2013, iar pana in 21 octombrie sa modifice actul aditional si sa restituie banii incasati in plus incepand cu noiembrie 2010.

Latis a mentionat ca CJPC Suceava a castigat sau are pe rol mai multe actiuni de acest gen.