Ministrul dezvoltarii nationale, Tamas Fellegi, unul dintre principalii responsabili de negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca guvernul vrea un acord de finantare externa "cat mai curand posibil" si este gata sa discute orice propunere din partea institutiilor financiare internationale care se va alinia interesului national. 

"Suntem gata sa negociem fara preconditii, suntem deschisi fata de orice subiect la masa negocierilor", a afirmat el. 

Oficialul a adaugat ca Ungaria ar accepta un acord stand-by de precautie cu FMI, dar va accesa fondurile numai daca dificultatile de pe pietele financiare o vor impune. 

Guvernul ungar a imprumutat joi 35 miliarde forinti (140 milioane de dolari) printr-o emisiune de titluri cu maturitatea la un an, cu 10 miliarde forinti mai putin fata de suma tintita, la o dobanda de 9,96%, cea mai ridicata din aprilie 2009, fata de randamentul de 7,91% platit la ultima licitatie de obligatiuni cu maturitate similara, care a avut loc in 22 decembrie, potrivit datelor Agentiei de administrare a datoriei de stat, preluate de Bloomberg. 

Forintul este in scadere cu 0,6%, cursul urcand la 322,25 forinti pe euro, dupa ce a atins in cursul zilei un nou record, de 324,24 forinti pe euro. 

Principalul indice bursier de la Budapesta este in scadere cu 2,9%, iar actiunile OTP, cea mai mare banca ungara, au coborat cu 3,5%. Titlurile grupului petrolier MOL sunt in scadere cu 3,3%, reflectand pesimismul puternic din piata. 

Ungaria, primul stat UE care a apelat la ajutorul FMI in urma crizei din 2008, a intrerupt in 2010 acel acord si a refuzat incheierea unei noi intelegeri cu institutiile internationale.