Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustari fiscale, ca guvernul a inaintat Parlamentului, cu anumite restrictii, planul privind rambursarea anticipata a creditelor in valuta la un curs sub cel al pietei, relateaza portfolio.hu.

Guvernul a mentinut obiectivul unei cresteri economice de 2% in 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat in calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a tine cont de factorii de risc. Ministrul Economiei se asteapta la o inflatie medie anuala de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipata anterior.

Program de austeritate

In plus, guvernul a mentinut o tinta a deficitului de 2,5% din PIB, care sa permita reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfarsitul acestui an la 72% in decembrie 2012.

Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajati din sectorul public si majorarea contributiilor pentru sanatate cu 1%.

Guvernul va introduce totodata o taxa pe jocurile de noroc online.

TVA in UE

In prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeana, de 25%, este in Ungaria, Danemarca si Suedia, urmate de Romania (24%) si Grecia, Polonia, Portugalia si Finlanda (23%). Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este in Cipru si Luxemburg.

Citeste si

Basescu: In SUA am spus ca nu sunt bani de F16, fiind necesara o finantare pe termen lung

Ministrii de finante europeni cauta o solutie pentru salvarea Greciei. La discutii participa, pentru prima data, un oficial american VIDEO