Finantarea deficitului public va fi determinanta pentru cotatia leului si dobanzi anul viitor, noteaza UniCredit. Ministerul de Finante ar putea accesa direct sectorul privat pentru finantare, punand presiune pe dopbanzile la depozite si reducand si mai mult lichiditatea din sectorul bancar.

Alterantiv, BNR ar putea sa asigure lichiditati bancilor locale dispuse sa-si creasca expunerea pe obligatiuni guvernamentale. In absenta unor masuri neconventionale, improbabile intrucat ar deprecia leul, UniCredit anticipeaza o inasprire a conditiilor monetare, in pofida politicii mai relaxate a bancii nationale.

Leul a fost afectat recent de temerile legate de criza din zona euro, dar BNR a mentinut cursul sub 4,38 lei pe euro, scriu analistii grupului italian. Chiar daca neaga ca ar exista un plafon pentru curs, este putin probabil ca BNR sa lase leul sa treaca de nivelul de 4,4 lei pe euro mai mult de cateva zile, intrucat institutia se teme ca portofoliul de imprumuturi in valuta se va deteriora in continuare.

BNR a scazut dobanda de politica monetara la 6% in noiembrie, iar analistii UniCredit se asteapta ca banca sa reduca de inca doua ori rata cheie anul urmator.

Inflatia s-a situat la 3,6% in octombrie, nivel care va fi probabil inregistrat si la sfarsitul anului. Inflatia anuala ar putea cobori pana la la 3% in aprilie anul urmator, urmand sa urce in a doua jumatate a anului, ca urmare a unui efect de baza foarte puternic (deflatia cumulativa in perioada iunie-septembrie a fost de 1,2%). Prognoza pentru sfarsitul anului urmator este de 4,5%, peste intervalul tinta de 2-4%, potrivit UniCredit.

In ciuda crizei, salariile vor creste

UniCredit se asteapta ca salariul lunar nominal sa urce in Romania la 404 euro in 2013, de la 363 euro in acest an si 378 euro anul viitor, in timp ce economia va avansa cu 1,4% anul urmator si cu 2,5% in 2013, iar somajul se va reduce de la 7,7% in 2011 la 7% in doi ani. PIB pe cap de locuitor va urca in aceasta perioada de la 6.074 euro estimat in 2011, la 6.248 euro si 6.705 euro in anul urmator, respectiv in 2013.

Datoria publica va inregistra o traiectorie descendenta, de la 39 miliarde de euro la sfarsitul anului in curs, la 38,3 miliarde de euro anul urmator si la 35 miliarde de euro in 2013.

Investitiile straine directe isi vor reveni treptat, la 1,5 miliarde de euro anul viitor si la 2 miliarde de euro in 2013, dupa ce in acest an au scazut cu mai mult de jumatate, la 1 miliard de euro.