"Cresterea economica a accelerat in 2013 pe fondul unui an excelent agricol. In opinia noastra perpectivele pentru 2014 nu sunt incurajatoare. Accelerarea PIB in primele noua luni s-a produs pe fondul unui an agricol bun, dar contributia va fi doar temporara si poate crea chiar un efect de baza negativa in 2014, pe care trebuie sa-l luam in calcul. De asemenea, in primele noua luni din 2013 productia industriala a avut o contributie pozitiva semnificativa in PIB, prin crearea de noi capacitati de productie. Pe de alta parte, investitiile au avut o contributie negativa in PIB si aici ar trebui sa ne punem semne de intrebare, deoarece cu aceste evolutii am putea avea probleme de dezvoltare economica pe termen mediu si lung", a declarat Daniela Bodirca, vicepresedinte UniCredit Tiriac Bank, scrie Mediafax.

In opinia sa, avand in vedere indicatorii macroeconomici din acest an se poate spune ca Romania a trecut de partea cea mai grea a crizei, dar evolutia ramane sub potential.

"Totusi, si cu aceste rezultate pozitive suntem mult sub potential, fara o convergenta a economiei spre zona euro (...) Consider ca in 2014 vom avea o crestere inferioara acestui an, in mare parte din cauza efectului de baza negativ generat de agricultura. Dar sunt solutii pentru contracararea acestui efect. Una este cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Daca acceleram rata de absorbtie vom vedea o contracarare a efectelor negative in economie", a afirmat reprezentantul UniCredit Tiriac Bank.

De asemenea, ea considera ca pentru o crestere economica sustenabila este nevoie de politici macroeconomice adecvate si de un sistem bancar care sa sustina economia.

"Asistam la o ajustare a sistemului bancar, fireasca avand in vedere existenta scurta a sistemului bancar si faptul ca aceasta criza ne-a impactat in prima parte a ciclului de creditare. Ajustarea este normala in lumina cresterii spectaculoase din anii de boom", a aratat Bodirca.

Economia a crescut in primele noua luni cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Pentru anul in curs, Guvernul, FMI si Comisia Europeana anticipeaza o crestere economica de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luand in calcul o majorare a PIB de 2,2%.