La inceputul acestui an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP), organismul pe care Guvernul isi bazeaza estimarile macroeconomice, si-a revizuit in urcare la 5,2% estimarea privind cresterea produsului intern brut (PIB) din acest an.

"Anticipam o temperare a cresterii economice sub 4% anul acesta, atat timp cat deficitul bugetar ramane sub 3% din PIB", se arata in raportul trimestrial al Unicredit.

Analistii Uncredit avertizeaza ca, in acest an, politicile economice ale Guvernului genereaza dezechilibre importante.

"Guvernul va mari chetuielile cu salariile, pensiile si pe cele de asigurari sociale, in timp ce autoritatile locale vor primi mai multe fonduri decat in anii anteriori. O relaxare legislativa va permite administratiilor locale sa cheltuie fonduri peste nivelul bugetat, facand astfel posibila o intoarcere la indisciplina fiscala care a cauzat deficitele structurale foarte mari in trecut", arata raportul, citat de News.ro.

Pentru cursul de schimb, analistii Unicredit estimeaza o crestere accentuata in 2017 si 2018.

"Anticipam o crestere graduala a cursului de schimb, din cauza cresterii rapide a costurilor cu forta de munca. Aceasta duce la supraevaluarea leului care ar putea sa se accentueze chiar si in cazul in care cursul EUR-RON va fi mai ridicat in comparatie cu nivelurile anului anterior", arata raportul.

Seriile de prognoze publicate de Unicredit arata ca analistii bancii se asteapta ca euro sa ajunga la 4,58 lei la finalul acestui an si la 4,60 lei la finalul lui 2018.

In privinta sectorului finantelor publice, analistii estimeaza ca deficitul bugetar s-ar puttea mentine sub pragul de 3% din PIB prin sactificarea investitiilor.

"Guvernul ar putea mentine deficitul sub nivelul de 3% din PIB anul acesta prin reducere investitiilor publice. Data fiind absorbtia foarte lenta a fondurilor UE, investitiile statului vor scadea probabil, afectand negativ cresterea economica in a doua jumatate a anului 2017 si in anii urmatori", anticipeaza analisti.

Raportul avertizeaza ca situatia bugetara se va deteriora in 2018, cand ar putea fi majorate taxele.

"Problemele fiscale se vor accentua anul viitor, cand cheltuielile publice nediscretionare vor continua sa creasca. (...) In cazul in care incasarile bugetare vor fi sub asteptari, guvernul ar putea introduce impozite suplimentare si chiar inlocui cota unica de impozitare cu una progresiva care sa includa niveluri mai mari de taxe", mai arata raportul.