Veniturile bancii au totalizat 693,5 milioane lei (157,9 milioane euro) in primele sase luni ale anului, in crestere cu 17,3% fata de intervalul similar din 2012, in special datorita incasarilor mai mari din comisioane si castigurilor din operatiunile de trading, se arata intr-un comunicat transmis de banca. 

In prima jumatate a anului, cheltuielile operationale au fost de 320,7 milioane lei (73 milioane euro), mai mari cu 2,5% fata de prima jumatate a anului 2012. Cresterea a fost determinata de costuri variabile de business si de deprecierea investitiilor de capital.  Astfel, profitul operational brut a ajuns la 373 milioane lei, in urcare cu 34% fata de intervalul similar al anului precedent. 

"Provizioanele pentru credite s-au situat la 227,6 milioane lei (51,8 milioane euro), cu 73% peste nivelul de anul trecut, insa la un nivel relativ similar daca excludem schimbarile de metodologie de anul trecut. Costul anualizat al riscului pentru primul semestru este de 2,4%. Banca a eliberat pasive fiscale amanate, constituite ca urmare a conversiei la IFRS, in concordanta cu cerintele legale", se mentioneaza in comunicat. 

Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) s-a situat la 14,5% in primele sase luni din 2013, fata de 5,8% in prima jumatate din 2012, iar rentabilitatea activelor a fost de 1,6%, de la 0,6% anul trecut.  Raportul intre costuri si venituri s-a imbunatatit, scazand cu aproape 7 puncte procentuale, la 46,2%, datorita veniturilor mai mari.

Rata solvabilitatii s-a plasat la 13,7% la finalul lui iunie, asigurand o baza solida pentru dezvoltarea in continuare a afacerilor, dar si o marja de siguranta pentru eventuale socuri neasteptate pe piete.  

Activele bancii au atins 24,4 miliarde lei (5,5 miliarde euro) la finalul lui iunie, in crestere cu 7,4% fata de 30 iunie 2012. 

La jumatatea acestui an, valoarea creditelor din bilant a fost de 17,1 miliarde lei (19,6 miliarde lei incluzand imprumuturile externalizate), nivel aproximativ constant fata de anul precedent (+0,7%), in conditiile in care cresterile s-au concentrat pe segmentul IMM-urilor (+33%) si pe cel al companiilor de talie medie (+9%).

Banca a incheiat jumatatea acestui an cu 188 de sucursale si aproximativ 2.800 de angajati, concentrandu-se in continuare pe profitabilitatea sucursalelor si eficienta organizationala. 

"In ciuda cresterii PIB inregistrate la nivel statistic si a faptului ca sistemul bancar a revenit pe profit, factorii economici si de piata continua sa arate o situatie delicata la nivelul agentilor economici. Consumul ramane in mare parte modest, iar cererea de credite a continuat sa scada, in timp ce numarul falimentelor si creditelor neperformante a crescut. Cei mai multi dintre jucatorii din piata trec printr-un proces de restructurare (...) Categoriile IMM si companii de talie medie vor ramane principalele segmente pe care ne vom axa pentru dezvoltare. Dupa achizitionarea portofoliului RBS, vom miza pe produse de nisa profitabile si rezonabile ca nivel al riscurilor pentru a creste si in zona de retail" a declarat Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank. 

UniCredit Tiriac Bank si RBS Romania au finalizat din punct de vedere legal transferul business-ului de retail, urmand pana la 15 septembrie o perioada de tranzitie la finalul careia clientii RBS cu produse de creditare vor fi transferati catre UniCredit.