"Retrogradarea reflecta dificultatile din piata, dar si operationale, cu care se confrunta bancile din intreaga lume, in special in Europa", se arata in comunicatul transmis marti seara de Fitch privind ratingul UniCredit. 

UniCredit a aratat ca ratingul a fost revizuit de Fitch in linie cu reevaluarea mai multor banci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradari este determinata in principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborare. 

Fitch a amenintat totodata ca va cobori notele altor institutii financiare din zona euro, indeosebi din Italia, Spania si Franta, transmite Reuters. 

Vineri a retrogradat cinci mari banci europene, inclusiv BNP Paribas si Deutsche Bank.  Agentia a plasat marti seara alte sapte banci italiene sub supraveghere cu posibilitatea de retrogradare, inclusiv Intesa Sanpaolo, cel mai mare creditor retail din Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena si UBI Banca. 

Fitch a modificat saptamana trecuta perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa si a aratat ca ar putea cobori calificativele pentru sase tari din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere.

Citeste si:

Ce poate salva lumea de la colaps economic. Inventatorii au raspunsul