"UE ne-a comunicat ca, daca introducem TVA pe intracomunitare si taxare inversa, vom avea probleme cu primirea transei. Taxarea inversa a ramas ca potentiala taxare pe baza aprobarii Consiliului Europei", a spus Vladescu, citat de Mediafax.

Documentul aprobat de Guvern pe 30 mai prevedea ca achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA.

In forma initiala, ordonanta stabilea totodata ca vor fi din nou accizate confectiile din blanuri naturale (cu 45%), cu exceptia celor de iepure, oaie, capra, articole din cristal (15%), bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), produse de parfumerie (intre 10 si 35%), armele si armele de vanatoare altele decat cele de uz militar (100%), iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (intre 5 si 15%), precum si motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement (intre 5 si 9%).

Comisia Europeana a transmis, in urma cu doua saptamani, ca ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale "ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE" si a reclamat ca a fost consultata foarte tarziu de catre autoritatile romane, iar Guvernul nu a tinut cont de observatiile primite din partea CE.