"In Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a tintei noastre de inflatie pentru acest an, ca urmare a cresterii TVA. Am majorat tinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel ca centrul bandei de fluctuatie va fi de 7,9%", a spus Franks.

El a mentionat ca FMI se asteapta ca impactul cresterii TVA sa aiba un singur efect asupra preturilor, care va disparea gradual in cursul anului viitor, astfel ca nu vor exista presiuni inflationiste persistente.

De altfel, Banca Nationala a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara la 6,25%, dupa ce Guvernul a anuntat majorarea TVA de la 19% la 24%, si a aratat ca va actiona pentru limitarea efectelor acestei masuri. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

In ceea ce priveste prognoza privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB), respectiv o scadere de 0,5% a economiei in 2010, Franks a precizat ca aceasta nu va fi modificata semnificativ dupa decizia autoritatilor de reducere a salariilor din sectorul bugetar si majorarea TVA.

Cu toate acestea, expertii institutiei urmeaza sa decida in perioada urmatoare, pe baza unor noi date privind economia romaneasca, daca va fi nevoie de modificarea estimarii in cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie.

"Nu anticipam ca vor fi efecte negative suplimentare (asupra PIB, n.r.) din creşterea TVA, comparativ cu cele din masurile de taiere a cheltuielilor anuntate anterior. Pensionarii vor avea mai multi bani de cheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalti oameni vor plati un TVA mai mare, deci vor avea mai putini bani de cheltuit. Astfel, cele doua efecte se vor anihila reciproc", a explicat resprezentantul FMI.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, aprecia, insa, saptamana trecuta, dupa decizia Guvernului de a majora TVA-ul la 24%, ca aceasta masura va avea efecte negative asupra evolutiei economiei in acest an, sustinand ca nici 2011 nu va fi un an cu crestere economica sanatoasa.

Referitor la majorarea TVA de la 19% la 24%, Franks a precizat ca membrii board-ului FMI au fost "placut impresionati" de rapiditatea cu care Guvernul a gasit o alternativa la decizia Curtii Constitutionale de a nu aproba reducerea pensiilor.

Intrebat daca primul set de masuri, care includea reducerea pensiilor, ar fi fost mai adecvat, Franks a raspuns negativ, precizand ca Fondul a propus chiar de la ultima vizita in Romania o majorare de taxe.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 910 milioane de euro, banii urmand sa intre cel mai probabil luni in contul Bancii Nationale a Romaniei.

Totodata, reprezentantii FMI se vor afla la Bucuresti la sfarsitul lunii iulie, pentru o noua evaluare a economiei romanesti.

Romania a incheiat, in martie anul trecut, un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Din cele aproximativ 13 milioane de euro imprumutate de la FMI, Romania a luat pana in prezent peste 9,2 miliarde de euro, din care circa 2,2 miliarde de euro au fost folosite pentru acoperirea deficitului bugetar, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.