Lagarde a dat asigurari vineri ca moneda euro va supravietui dincolo de anul 2012, in pofida crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.

"Va fi anul 2012 sfarsitul monedei euro? Ma indoiesc serios. Este o moneda tanara si in acelasi timp una solida. Exista in zona euro, dar nu in legatura directa cu moneda, presiuni serioase si probleme privind datoria de stat, soliditatea sistemului bancar, care sunt in curs de solutionare. Insa moneda insasi nu va disparea in 2012, nicio sansa", a afirmat Christine Lagarde.

De asemenea, Lagarde a reiterat ca Fondul va revizui in sens negativ prognoza de crestere economica mondiala pentru 2012, in prezent de plus 4%. 

Pietele emergente au fost afectate serios de aversiunea la risc declansata la nivel global in 2011 de criza datoriilor de stat. In Africa de Sud, randul s-a depreciat anul trecut cu aproape 23%.  Ministrul sud-african al finantelor, Pravin Gordhan, a declarat ca este nevoie de noi actiuni globale pentru a combate volatilitatea valutara generata de criza din zona euro.

Liderii europeni au convocat un nou summit pentru sfarsitul acestei luni, unde vor incerca din nou sa stabileasca un plan concret de solutionare a crizei datoriilor de stat, care a ajuns in al treilea an si ameninta supravietuirea monedei unice la 10 ani de cand a intrat in circulatie. 

Citeste si:

Imbogatita de Facebook. Povestea femeii care ar putea ajunge cea mai bogata din lume datorita retelei de socializare

Adevarata arma de distrugere in masa pe care Iranul o detine