"BNR a tinut dobanda neschimbata mai mult de un an si credem ca in septembrie va semnaliza o pozitionare spre relaxarea politicii si va lua in considerare scaderea dobanzii in T 4 avand in vedere ca inflatia scade, iar cresterea economica este dezamagitoare", scriu analistii gigantului britanic Barclays intr-un raport, citat de Ziarul Financiar.

Ei vad dobanda-cheie a BNR coborand in pasi repezi chiar de jumatate de punct procentual, urmand sa ajunga la 5% la jumatatea anului viitor.

O perspectiva similara au americanii de la JP Morgan, care tocmai si-au inrautatit prognozele de crestere economica la 1,2% pentru anul acesta, respectiv 1% pentru 2012, si implicit anticipeaza ca BNR va reduce dobanda-cheie eventual chiar din trimestrul IV al acestui an. Oricum, pentru T 1 2012 prognozeaza o dobanda de 5,75%, in timp ce pentru finalul anului viitor o vad la 5,25% pe an, adica mai jos cu un punct procentual decat in prezent.

JP Morgan face un adevarat viraj in evaluare pentru ca anterior previzionase ca BNR ar putea majora dobanda.

Acelasi scenariu era avansat si de Erste/BCR, care vedeau dobanda-cheie urcand in prima parte a anului viitor. Intre timp, dupa ce au aparut datele privind evolutia PIB in T2, s-au razgandit si analistii celei mai mari banci de pe piata, insa nu atat de brutal precum colegii americani: nu mai anticipeaza cresterea dobanzii-cheie, dar nici scaderi - dobanda ar urma sa mai stationeze la 6,25% si pe parcursul anului viitor. Aceasta cu toate ca BCR prognozeaza o inflatie de 3,9% pentru decembrie 2012.

Citeste si

Salvarea vine de la Moscova. Mogulii rusi relanseaza imobiliarele din SUA si dau milioane de dolari pe case de lux

Topul celor mai puternice femei de culoare din lume. Michele Obama, mai bine cotata decat Beyonce sau Oprah