"In urmatorii doi ani nu este posibila trecerea la impozitarea progresiva pentru ca astazi ANAF nu are posibilitatea, prin baza de date, prin aplicatia pe care o are la dispozitie, sa aplice impozitarea progresiva. Deci nu vom discuta de impozitarea progresiva nici macar la nivel teoretic", a afirmat Valcov, citat de Mediafax.

Executivul prevedea in programul de guvernare de la inceputul anului trecut introducerea pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, prin aplicarea unor cote de 8%, 12% si 16%, care vor fi stabilite pe grile de venit.

Potrivit proiectului de Cod Fiscal, cota unica de impozitare va fi redusa de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Reducerea va diminua incasarile la buget cu 4,8 miliarde lei in 2019, dar va genera si venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, si ca urmare a crearii de noi locuri de munca, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei.

Guvernul anticipeaza, prin reducerea cotei unice, o crestere economica suplimentara de circa 0,5 puncte procentuale, cresterea numarului de locuri de munca cu circa 50.000 de persoane si cresterea suplimentara a investitiilor cu 1,1 puncte procentuale.