BNR ofera astfel lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. 

Saptamana trecuta, BNR a imprumutat 13 banci comerciale, cu 2,68 miliarde euro. 

Banca Nationala a Romaniei a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara, astfel ca sumele imprumutate de banci au crescut inca din prima operatiune din luna iunie. Atunci, 13 banci au imprumutat de la BNR o suma de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), precedentul record. 

In majoritatea licitatiilor anterioare, din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori si sumele imprumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate in mare parte pentru finantarea Ministerului de Finante, cum sustineau dealerii, insa cererea s-a majorat considerabil intrucat lichiditatea din piata s-a redus.  

Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat luni foarte usor, la 4,98% - 5,45% pe an, dupa ce vineri au fost de 4,91% - 5,37% pe an.