"Estimarea de un miliard de euro poate fi putin realista, poate fi vorba si de o valoare mai mare, dar depinde foarte mult de momentul cand se face evaluarea companiei, de momentul cand se produce actul de vanzare. Fiecare companie are propriul mod de a valorificare. Transelectrica are o valorificare pe bursa, Electrica a fost o vanzare directa", a precizat Serban.

In opinia secretarului de stat, aceste valori obtinute in urma procesului de privatizare trebuie sa se reintoarca sub forma de investitii in compania respectiva.

"Probabil ca, daca vrem sa vorbim de un fond national, trebuie sa facem o lege in acest sens", a precizat Serban.

Un proiect care reprezinta o varianta de lucru si se afla spre consultare in ministerele implicate prevede ca Fondul pentru finantarea proiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie in conturile BNR.

Noul instrument de investitii al statului va fi denumit "Fondul Roman de Investitii" si va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului.

"Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank se infiinteaza Fondul Roman de Investitii. Fondul este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, si reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei", se arata in documentul prezentat, marti, de MEDIAFAX.