"Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut", a precizat Blaga.

El a aratat ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, dar ca este convins ca la nivelul Ministerului Finantelor si al BNR discutiile au fost purtate in acest sens.

Blaga a mai spus ca situatia din acest moment arata ca o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI.

Potrivit ministrului, este preferabil, pentru cei "cu mintea limpede" sa ia bani cu o dobanda mica de la Fond si de pe piata interna si externa.

Alti ministri au pareri diferite

Intrebat despre posibilitatea semnarii unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, luni, ca nu crede ca este nevoie de un nou acord cu FMI, ci ca trebuie sa se vada, in perioada imediat urmatoare, cum se va implementa actualul acord si abia apoi sa se poarte o discutie.

Radu Berceanu a fost intrebat daca este de acord cu ideea lui Vasile Blaga potrivit careia Romania ar avea nevoie de un nou acord cu FMI.                                                                                                                                                                                                        
"Nu cred, eu cred ca trebuie sa vedem cu acordul acesta, in perioada imediat urmatoare, cum reusim sa-l implementam si dupa aceea sa purtam discutia asta. Nu stiu daca a fost vreo discutie sau e doar, asa, o idee, dar o sa vedem", a raspuns Berceanu.

La randul sau, ministrul Ecomiei, Adriean Videanu, a declarat, luni, ca "un acord cu FMI e binevenit", el evitand sa raspunda la o intrebare a ziaristilor privind necesitatea unui nou acord cu FMI, asa cum a sustinut un alt lider democrat-liberal, Vasile Blaga.

Videanu a fost intrebat daca, la fel ca Vasile Blaga, stia inca din ianuarie 2009 despre situatia dificila in care se afla Romania."E un lucru discutabil, depinde de nivelul de informare al fiecaruia. Situatia din fiecare tara este una evolutiva, dupa cum ati vazut, previziunea la nivel mondial s-a schimbat in cateva luni", a raspuns Videanu, care este si prim-vicepresedinte al PDL.

Intrebat daca este nevoie de un nou acord cu FMI, Videanu a spus: "Un acord cu FMI e binevenit".

De altfel, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a mai declarat, in emisiunea difuzata, duminica, la Pro TV, ca daca nu s-ar lua masurile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1-9,2% din PIB la sfarsitul anului, iar, pentru a face fata nevoilor, este nevoie de 11 miliarde de euro.

Potrivit lui Blaga, in actualele conditii, daca nu ar fi acordul cu FMI, de pe piata externa nu s-ar putea lua imprumuturi, un exemplu in acest sens fiind, potrivit ministrului, situatiile din Portugalia si Spania.

Liderul PDL a mai spus ca in cazul in care motiunea va cadea, iar Guvernul nu va aplica masurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar inseamna ca ar fi nevoie de o finantare cu 8,4 miliarde de euro.

"Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeana, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondiala, care s-ar duce tot la Guvern si de la BEI si BERD. Mai ramane trei miliarde pe care ii luam de pe piata interna", a explicat Blaga.

El a mai spus ca are convingerea ca daca masurile pregatite de Guvern se vor aplica si nu vor creste taxele.

"Cred ca vom putea plati pensiile si salariile reduse pana la sfarsitul anului, partea de investitii prevazuta in buget pana la sfarsitul anului se va realiza si nu va fi nevoie sa marim taxele si impozitele", a afirmat Blaga.

Intrebat daca Guvernul va trebui sa plece daca se ajunge la situatia de a creste taxele, Blaga a spus: "Sunt convins ca da".

"Sunt convins ca da. Venim cu un pachet de masuri analizat cu specialisti din toate domeniile si am ajuns la aceasta concluzie", a adaugat ministrul.