"In 2008, 72.294 de persoane au realizat venituri din valorificarea, sub orice forma, a drepturilor de proprietate intelectuala. Suma totala aferenta acestor contracte este de 1.071.907.502 lei", a spus Blejnar, citat de Mediafax.

El a precizat ca datele se refera la evaluarile realizate in baza declaratiilor de venit depuse de persoanele fizice in mai 2009, pentru incasarile obtinute in 2008. Din totalul veniturilor, circa 90% reprezinta incasari din drepturi de autor si activitati conexe acestora, iar restul sunt pentru brevete de inventii, desene si modele, mostre de fabrica si know-how, a mai spus seful ANAF.

Guvernul intentioneaza sa introduca plata CAS-ului pentru toate veniturile realizate de o persoana, indiferent daca acestea se castiga in baza unui contract individual de munca, a contractelor de drepturi de autor, a conventiilor civile sau a contractelor de colaborare.

Dupa scandalul provocat in randul angajatilor in mass-media, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca vor plati contributiisociale doar persoanele care nu au si contract de munca in paralel. Potrivit lui Seitan, masura va fi introdusa pentru a spori veniturile la pensie a acestor salariati. Masura va fi introdusa in noua lege a pensiilor si va intra in vigoare, cel mai probabil, in 2011.