Reprezentantii Bancii Nationale spun ca deprecierea leului este normala pe fondul situatiei actuale, marcata de multe incertitudini, dar ca leul se tine totusi bine si ca nu putem vorbi de o prabusire a monedei nationale.

Si reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International Mihai Tanasescu spune ca "piata romanesca este intr-o emotie puternica, iar acest element psihologic trebuie temperat."

Iar analistii bancilor comerciale cred ca BNR ar fi putut sa apere pragul de 4 lei si 30 de bani, dar a vrut de fapt sa traga un semnal de alarma. Din fericire, tot mai multe banci reduc dobanzile, ceea ce poate compensa cresterea cursului.

BCR a micsorat luni dobanzile la creditele in euro cu garantie imobiliara cu 1,25% pentru clientii vechi si cu 0,75% pentru cei noi.

Alte banci, cum este Unicredit, si-au anuntat clientii care sunt angajati bugetari ca pot sa isi re-esaloneze imprumuturile daca nu le mai pot plati din cauza scaderii salariilor cu 25%.

In fine, exista si oferte pentru cei care reusesc sa economiseasca.

Alpha Bank a lansat luni un depozit cu plata dobanzii in avans. Dobanda este de pana la 8% pe an pentru depozitele in lei si de pana la 3,75 de lei la cele in euro.