FMI a acceptat majorarea fondului de salarii cu 3% . Insa nu toate lefurile bugetarilor vor creste. Guvernul a ales sa mearga pe varianta majorarii salariului minim la stat la 900 sau 1000 de lei. Inca nu s-a decis daca va fi o singura majorare de la 1 ianuarie sau o majorare in trepte pe tot parcursul anului viitor.

Mirel Palada, purtatorul de cuvant al Guvernului: "Ierarhia este una bine stabilita. Este vorba in primul rand de salariile din zona sanatatii si educatiei. In primul si in primul rand este vorba de salariile rezidentilor. Urmand ca in ordinea importantei sa vina si celelalte categorii de la stat".

A fost negociata si acceptata si majorarea tuturor pensiilor cu 3,76%. O pensie de 800 de lei creste cu 30 de lei, iar o pensie de 1.000 de lei va fi majorata cu 37 de lei.

Vor fi necesare insa si masuri pentru a acoperi gaura din bugetul pe 2014, estimata de specialisti intre 4 si 6 miliarde de lei. Ar putea fi introduse noi taxe pe proprietati si carburanti.

Mirel Palada: "In functie de nivelul de crestere a salariilor avem si alternative de cresterea a veniturilor bugetare ce pot sa tina cont de cresterea bazei de impozitare un alt scenariu cresterea accizei pe carburanti".

Negocierile din acest weekend au fost conduse de Liviu Voinea si Daniel Chitoiu, insa deciziile finale vor fi luate luni sau marti de Victor Ponta. Crin Antonescu, colegul sau de coalitie nu este deloc multumit de conditiile impuse de FMI.

Crin Antonescu, presedinte PNL: "Nu e un lucru bun ca suntem sub acord cu FMI-ul. Faptul ca suntem sub acord cu FMI-ul inseamna pentru Romania un handicap. Faptul ca ne aflam intr-o relatie cu FMI-ul e o situatie nefericita si temporara."

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, "au dat si dau batalii cu FMI" pentru a mentine cota unica.

"Pai ca sa ramana cota unica - daca s-ar fi modificat cota unica era un scandal monstruos si pe buna dreptate - si premierul si ministrul de Finante au dat si dau batalii cu FMI-ul, care vine si spune: «ce vorbiti, domn'e, hai sa ne uitam in toata Europa, impozitele sunt mult mai mari, de ce aveti voi, voi si Bulgaria, atat de mici?». Si trebuie sa le explici ca altele sunt conditiile, ca pentru noi este cat de cat o sansa ca sa putem atrage niste investitori, ca sa putem lasa propriii nostri investitori cati mai sunt, nu mai zic mici si mijlocii, ca mari nu mai avem, sau nu avem, sa respire", a precizat Crin Antonescu.

"Nicio tara cat de cat sanatoasa economic si in buna conditie nu se afla in acord cu FMI. Asta inseamna ca eu atac FMI-ul? Pai FMI de-asta exista, ca sa-i ajute, ca sa-i protejeze pe cei slabi", a mai spus liderul liberal.

Antonescu a scos in evidenta faptul ca un guvern nu poate avea propriile politici economice atat timp cat are un acord cu FMI. "Cata vreme esti sub acord cu FMI-ul de felul acesta in care am fost noi si inca mai suntem nu poti avea propria ta politica economica si bugetara. Si atunci, oamenii din tara asta vor fi nemultumiti si vor spune: domn'e, nu face guvernul nimic ca sa se miste economia, iar guvernul poate face putine lucruri ca sa se miste economia. Si le face", a declarat Antonescu.

El a comparat FMI cu mersul la doctor, apreciind ca se va putea vorbi de o reusita in momentul in care Romania nu va mai avea nevoie de un acord.

Misiunea comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se incheie miercuri.