"Obiectivul are o mare componenta politica. Cred ca este fezabil, cred ca este si ambitios. Eu am inteles-o ca pe o tinta pe care Romania si-o propune mai departe", a comentat Popa dupa conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei. El a aratat ca reprezentantii bancii centrale au considerat ca nu este optim sa avanseze o data pentru adoptarea euro, intrucat componenta politica este importanta.

"Nu vrem sa se ajunga la discutarea independenta a datei fara sa se uite ca in spatele oricarei date sta presupunerea ca tara trebuie la momentul respectiv sa fie pregatita. Discutam despre robustetea economica a Romaniei de a face fata rigorilor unei piete unice si a unei monede unice", a mai spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a explicat ca ultimul pas pe care Romania il poate face autonom este sa declare o tinta si sa intre in mecanismul cursului de schimb ERM II.

"Mai departe iesirea din acest mecanism este apanajul rapoartelor pe care le formuleaza Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana si al deciziilor formulate in Ecofin si in Consiliul European. Un examen se absolva atunci cand comisia de examen iti da nota, nu cand consideri tu ca esti pregatit", a conchis Popa.

Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.

Popa: "Expunerea pe creditele in franci elvetieni este mica. Multe au fost deja refinantate"

Expunerea in franci elvetieni in total credite catre sectorul privat este in prezent de 4,1%, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care apreciaza ca rata este mult mai mica comparativ cu alte tari, deoarece o mare parte a imprumuturilor a fost refinantata in euro in perioada 2009-2010.

"In acest moment, expunerea in franci elvetieni in total credite catre sectorul privat este 4,1%. Asta pentru ca inca din 2009 am subliniat ca, in mod voluntar, atat pentru banca, cat si pentru clienti creditul se poate refinanta si renegocia, chiar inainte ca francul elvetian sa cunoasca aprecierea la care am asistat", a afirmat Cristian Popa dupa conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.

El a aratat ca procesul de atragere de imprumuturi in franci elvetieni a avut o amploare mai mica in Romania decat in Ungaria, Austria si Polonia, noteaza Mediafax.

"Avem in principal o sensibilitate mai mica pentru ca ponderea este mai mica. Cred ca intrebarea fundamentala o punem din punctul de vedere al costurilor acoperite si anume, pe langa aceasta masura proactiva de educarea a publicului, ca trebuie sa aiba in vedere in mod distinct riscul valutar al unui imprumut, mai ales intr-o moneda ca francul elvetian. Putem discuta acum despre eventuala diferenta de curs de-a lungul timpului, de cine urmeaza sa fie acoperita. Si aici trebuie sa recunosc ca trebuie sa mai studiem lucrurile pentru ca nu imi este foarte clar", a mai spus Popa.

El a punctat ca banca centrala a avertizat in momentul in care "lumea descoperise potentiala bonanta" a creditului in franci elvetieni ca acesta ar putea fi un fals confort si ca de-a lungul a 20-30 de ani cat dureaza un credit ipotecar este foarte posibil se produca si inversari ori de curs, ori de dobanda, ori de amandoua.