Intr-un interviu pentru cotidianul The Guardian, citat de agentia Mediafax, premierul Romaniei anunta finalul crizei politice de la Bucuresti. Si daca acest final va insemna invalidarea referendumului si intoarcerea lui Traian Basescu in fotoliul de presedinte, Victor Ponta este gata sa ingroape securea razboiului. Cel putin in relatia presedinte - premier.

"Daca domnul Basescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constitutie, totul va fi bine si perfect. Dar domnul Basescu este o personalitate foarte puternica. A fost capitan de nava si in ADN-ul sau nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva. Trebuie doar sa isi exercite atributiile constitutionale care nu sunt foarte largi", a spus Victor Ponta.

O eventuala decizie a Curtii Constitutionale in favoarea lui Traian Basescu este luata in calcul si de colegii de partid si de guvern ai premierului.

"Un nou referendum nici nu este posibil. Juridic si constitutional vorbind nu-mi pot imagina intoarcerea domnului Basescu, dar daca ea se va intampla si domnia sa va intelege in continuare sa incalce Constitutia, singura posibilitate este reluarea unei proceduri de suspendare", a spus Dan Sova, ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

Cercetarile pe care Parchetul General le face ca urmare a suspiciunilor de frauda la referendum nu sunt privite cu ochi buni de premier. Fost procuror, Victor Ponta nu a avut nicio ezitare sa dea recomandari in acest caz. Mult mai dur a fost Ion Iliescu.

"Nu credeam ca dupa Revolutia din Decembrie 1989 imi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce - haite de procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona daca au fost la vot pentru referendum. In ce lume traim. De unde au rasarit asemenea specimene venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis intr-o asemenea misiune de esenta fascista?", se intreba Ion Iliescu.

In viziunea fostului, presedinte solutia ar fi ca "Parlamentul sa cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile savarsite".