Dupa 2 zile de tratative necontenite, George Papandreu s-a inteles cu liderul opozitiei ca un guvern de uniune nationala sa conduca tara pana la alegerile anticipate din 19 februarie.

Noul executiv interimar va avea drept misiune aplicarea masurilor de austeritate, incluse in planul european de salvare, convenit luna trecuta la Bruxelles. Cele mai mari sanse de a prelua conducerea noului guvern le are Lucas Papademos, economist scolit in Statele Unite si foarte respectat in Europa, care a fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene si guvernator al Bancii Greciei.

La nivelul strazii, reactiile variaza de la un optimism incurajator, la cel mai adanc pesimsim: "Nu astept nimic. Daca oamenii nu se schimba, atunci nu se va intampla nimic bun. Iar asta se va intampla cand vom ajunge intr-adevar infometati. Abia cand oamenii mor de foame si se revolta, abia atunci se schimba lucurile", spune un grec.

Pe de alta parte, bursele europene au scazut astazi notabil, pe fondul temerilor ca guvernul Berlusconi si-ar putea pierde maine majoritatea parlamentara, cu ocazia unui vot cheie privind bugetul pentru 2012. Panica a propulsat dobanzile platite de Italia pentru obligatiunile de stat pe 10 ani la valoarea record de 6,4%.

Cum nici Franta nu se simte prea bine, premierul Francois Fillon a anuntat astazi un set de masuri menite sa reduca deficitul bugetar. Printre acestea se numara cresterea TVA-ului pentru anumite sectoare, o suprataxa aplicata companiilor cu profit mare, si reforma sistemului de pensii.