Astfel, bancile vor putea emite cardul Visa cu o linie reliefata in jurul brandului Visa, tiparita si pe verso, design care le va permite nevazatorilor si celor cu deficiente de vedere sa faca mai usor diferenta intre cardul de credit si cel de debit, dar si alte tipuri de carduri din portofel. Totodata, datorita noului design, nevazatorii vor putea sa-si pozitioneze corect cardul in terminalul de plata.

Potrivit oficialilor companiei, design-ul tactil aplicat cardurilor Visa este unul discret, care nu va atrage atentia potentialilor infractori asupra dizabilitatii unei anumite persoane.

Pentru a reproduce designul la scara globala, Visa Europe a colaborat cu Oberthur Technologies, companie specializata in tehnologii de securitate.

Mai mult, bancile emitente vor putea sa adauge si alte elemente de design pe suprafata cardului, care sa permita o identificare mai usoara. Caracteristica tactila poate fi integrata in designul existent al cardului, la costuri mici pentru bancile emitente care vor dori sa o reproduca pe orice card Visa sau V Pay.

”Design-ul tactil permite ca un card sa fie rapid localizat si diferentiat de alte carduri din portofel, sporind siguranta nevazatorilor si a persoanelor cu deficiente de vedere la achizitionarea de bunuri cu cardul. Bancile membre si clientii lor, deopotriva, au cautat o solutie si, in urma unor consultari ample, am ajuns la concluzia ca aceasta este o optiune concreta care va simplifica utilizarea cardurilor”, spune Marc O’Brien, Managing Director la Visa Europe in Marea Britanie si Irlanda.

Aproape 115.000 de persoane din Romania sunt inregistrate ca fiind nevazatoare sau cu deficiente de vedere, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), la sfarsitul lunii martie 2011.

In Europa, sunt peste 430 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului incheiat in decembrie 2010, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde EUR. 12,5% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa si peste 70% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit.

Visa Europe este detinuta si condusa de cele 4.000 banci membre din Europa, care a fost incorporata in iulie 2004. In octombrie 2007, Visa Europe a devenit independenta de noua corporatie globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global si Visa/Plus este una dintre cele mai mari retele de ATM-uri din lume care furnizeaza numerar in monedele nationale a peste 200 de tari. 

Oberthur Technologies este o companie care activeaza in domeniul tehnologiilor de securitate: dezvoltare de sisteme, solutii si servicii pentru carduri inteligente (carduri de plata, carduri SIM, carduri de acces, NFC) si pentru documente de identitate securizate, traditionale si electronice (buletin, pasaport, card de sanatate), productie de bancnote, cecuri si alte documente fiduciare, sisteme inteligente pentru a securiza sumele in tranzit si bancomatele.

Oberthur Technologies are 6.800 de angajati in 40 de tari si 65 de locatii. Grupul a inregistrat vanzari de 979 milioane de euro in 2010.