“Pai calea legala de a reduce este exact calea prin care au fost marite. Daca un act normativ a putut sa mareasca salariile un act normativ de aceeasi putere legislativa va reduce salariile”, a spus Vladescu.  

Reporter: "Credeti ca o sa fiti dati in judecata?"

“Este un risc si vom vedea. In cazul in care vor castiga va trebui ca justitia sa isi asume riscul ca Romania sa nu poata sa-si plateasca pensiile si salariile. Legea nu impune ca un salariu care a fost acordat la un anumit nivel sa nu fie tinut pe vecie la acel nivel”, a mai spus Vladescu.  

Daca pana acum autoritatile au pierdut mai toate procesele intentate de propriii angajati de data aceasta sustin ca au gasit calea legala pentru a impune orice masura de austeritate. Vizati sunt inclusiv oamenii din companiile de stat care tehnic nu se considera bugetari.

“Este posibil sa fie aplicata o taxa de solidaritate ..pentru angajatii acelor companii”, a declarat Vladescu.  

Nu o sa le fie bine nici celor cu functii bunicele. De pilda secretarii de stat nu vor mai avea voie sa faca parte din consiliile de administratie ale acestor companii. Totodata, Guvenul ii va impozita la fel de la 1 iunie pe toti angajatii indiferent de felul in care sunt platiti.

“In privinta veniturilor CAS, PFA-ul , drepturile de autor , contractele de mandate..Toate vor fi aduse la acelasi nivel de impozitare, 16%”, a adaugat ministrul Finantelor.

Guvernantii vor modifica legea unica a salarizarii, legea pensiilor dar si codul muncii. Chiar si asa ministrul finantelor nu poate garanta ca nu vom ajunge sa discutam iar despre majorarea cotei unice si a TVA-ului.

“Cred ca aceasta optiune pe care am avut-o este cea ca ne garanteaza ca in conditii economice normale nu trebuie sa majoram taxele. Ceea ce se intampla in lume astazi este ingrijorator si nu cred ca cineva poate sa faca evaluari exacte cu ceea ce va fi economia lumii in 2011”, a raspuns Sebastian Vladescu, la intrebarea reporterului Pro Tv cu privire la majorarea TVA-ului si a cotei unice in acest an.