"Sistemul de pensii a iesit dupa iulie 2007 din limitele, parametrii, logicii economice. Pensia medie, in conditiile in care ar fi crescut cu inflatia si cresterea economica, ar fi fost de 400 de lei, in timp ce acum este de peste 700 de lei. Dupa ajustare, pensia medie va fi peste 600 de lei, deci mai mult decat ar fi reiesit dintr-o majorare pe criterii economice in ultimii ani", a spus Vladescu, la reuniunea Consiliului Economic si Social.

Potrivit lui, ajustarea cu 15% a pensiilor ar insemna un venit anual echivalent cu 15 pensii din 2007 majorate in functie de inflatie si crestere economica, si nu prin lege.

El a aratat ca fata de 2007, un pensionar incaseaza 21 de pensii pe an, iar dupa ajustare va ajunge la 18 pensii nominale si la 15 pensii reale pe an, comparativ cu 2007.

"Ajustarea sistemului de pensii este o necesitate pe termen lung. Toata povestea cu pensiile incepe din anii '90, cand autoritatile, ca sa nu creasca somajul, au ales sa urce numarul pensionarilor (...). Si mai trebuie spus ca cei care intra acum la pensie vin cu salarii din ce in ce mai mari si deci pensii mai mari, in timp ce iesirile din sistem au valori mici", a adaugat Vladescu.

In urma taierii pensiilor cu 15%, transferul de la buget catre fondul de pensii ar fi de 1,7 miliarde euro, fata de 2,2 miliarde euro fara ajustare.