"Deflatia este un pericol real, nu doar pentru Romania, toata Europa este in pragul deflatiei, Europa isi pune problema deflatiei incepand cu Germania. Din deflatie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani sa iasa din deflatie si apoi a venit peste ea criza globala. E mai periculoasa decat inflatia", a afirmat Liviu Voinea dupa Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est, potrivit Mediafax.

El a aratat ca inflatia ajuta la cresterea economica, in timp ce deflatia conduce la somaj si recesiune. 

"N-am auzit de deflatie care sa duca la crestere economica. In schimb, inflatia cata vreme este controlata ajuta la cresterea economica, ajuta veniturile bugetare", a spus Voinea. 

In deflatie, degeaba sunt preturi mai mici, pentru ca firmele nu mai produc, nu-si permit sa vanda la preturi mai mici decat costurile pe care le au cu productia, generand astfel somaj. 

Intrebat de jurnalisti daca cresterea accizei nu putea fi preluata de un buffer bugetar, Voinea a spus ca rolul unui buffer este sa fie pastrat. 

"Luam exemplul anului acesta: la a doua rectificare bugetara s-au taiat 660 de milioane de lei de la cheltuielile cu dobanzile pentru ca a fost de unde sa se taie. Rolul rezervei e acela de a avea o plasa de siguranta in cazul in care nu se realizeaza veniturile la buget. Si atunci asta s-a si facut in octombrie, daca n-aveam buffer-ul acela trebuia sa mai taiem 660 de milioane de lei de altundeva. Nu i-am taiat de nicaieri, sunt niste cheltuieli care nu se mai puteau realiza ca au scazut dobanzile", a explicat ministrul. 

El a mentionat ca in anii electorali este firesc sa existe mai multe buffere decat in restul anilor pentru a evita, mai ales pe partea de dobanzi, "nervozitatea pietelor". 

"In general, pietele internationale au o anume valoare in ani electorali, nu vorbim de Romania, ci in general. Noi speram ca si anul viitor randamentele la emisiunile noastre, intern si extern, vor continua sa scada, dar este prudent sa asumi si posibilitatea unei cresteri a acestora", a mai spus Voinea.