"Sunt cazuri in care mai mult clienti au fost sunati ieri si au primit oferte imbunatatite de la Volksbank adica in loc de comision de risc 0,2 li s-a propus 0,05%, dar li s-a dat termen pana azi dimineata sa spuna daca da sau nu. Nu stim daca este vorba despre o actiune coordonata de la centru sau mai degraba vine de la sucursale. Interesant este ca cei care nu au acceptat nici a doua oferta au primit inca una, in care nu mai exista comision", a declarat pentru incont.ro Adrian Paraschiv, liderul grupului de clienti nemultumiti de la Volksbank, grup din care fac parte deja peste 4.000 de membri.

Comisionul de risc este ilegal, potrivit Ordonantei de Urgenta 50 pe 2010, dar cu toate ca actul normativ in cauza interzice aplicarea lui in continuare, mai multe institutii de credit au adunat pur si simplu comisionul de risc la comisionul de administrare, care este permis, si au facut o astfel de prima oferta tuturor clientilor.

De exemplu, Sebastian V. este unul dintre clientii Volksbank care a primit d-abia ieri o oferta rezonabila, cu un comision de risc zero IN PREMIERA, asta dupa ce refuzase alte doua propuneri. Numai ca in privinta dobanzii, banca nu a facut nicio miscare si varianta oferita presupune transformarea celei fixe intr-o dobanda variabila.

"Am primit ieri doua noi oferte de act aditional pe email si ultima a fost la ora 18:00. Comisionul de risc a disparut, dar pentru dobanda am primit doua variante: dobanda variabila si rata mai mica sau dobanda fixa pana in 2017 si apoi variabila. Nu am acceptat actul aditional intrucat eu am dobanda fixa in contract si vreau sa ramana fixa", a povestit Sebastian V.

In cazul Volksbank, peste 4.000 de oameni par decisi sa dea banca in judecata pentru clauzele abuzive si probleme similare sunt si la alte institutii de credit.

Potrivit lui Adrian Paraschiv, in contractele cu Volksbank mai sunt inca mai multe clauze abuzive pentru care, deocamdata, banca nu a facut niciun fel de oferte.

Problemele de la Volksbank nu sunt singurele, in general bancile mari nu respecta ordonanta 50, in timp ce bancile mai mici au facut compromisuri mai mari, se mai plang liderii clientilor nemultumiti.

La randul sau, Claudiu Parvu, liderul clientilor nemultumiti de la BCR, cea mai mare banca din sistem, sustine ca problemele din acest grup sunt si mai mari decat cele de la Volkskbank si ca institutia de credit nu a facut altceva decat sa-si anunte clientii ca noul comision de administrare include comisionul de risc, "lucru ilegal".

"Suntem hotarati sa dam banca in judecata si deja ne-am strans in mai multe grupuri, iar primul grup este gata", a declarat Parvu pentru incont.ro.

El a mai spus ca in cazul BCR comisionul de risc a fost adunat la cel de administrare si pus apoi in actul aditional, desi OUG 50/2010 interzice asta.

In contractele de credit BCR (unde exista), comisionul de risc variaza intre 10 si 47 de euro lunar.

BCR face parte dijn grupul Erste si este cea mai mare banca din Romania.

Citeste si:

Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor, organizati in grupuri pe Internet, a trecut de 12.000!

Cum reusesti aplicarea OUG 50 in favoarea ta? Vezi VIDEO 

La ce sa fii atent in discutia cu banca pe OUG 50? Sfaturi ANPC. VIDEO

Mic ghid al pasilor de urmat la semnarea actului aditional la contractul de credit, conform OUG 50