Sentinta Tribunalului Bucuresti este irevocabila si obliga Volksbank sa plateasca aproape 2 milioane de euro clientilor ei, care au castigat procesul.

Procesul colectiv a inceput in urma cu aproape 4 ani. Dupa ce au purtat lungi discutii pe internet, oamenii s-au unit intr-un grup si au dat banca in judecata.

"Am luat 130.000 de euro in 2007. Aveam dobanda 5,95%, peste 2 luni banca mi-a marit-o la 7,45. Am primit o notificare acasa ca s-a marit rata de la 1.000 de euro, la 1.200", spune Ana-Maria Masoud, clienta a bancii.

Dupa decizia instantei, Maria a primit 10.000 de euro inapoi, iar rata a scazut la 800 de euro. Si Bogdan este beneficiarul acestei sentinte.

"Am aflat ca plateam un comision de risc care era interzis, nu aveau voie sa-l foloseasca. Era o rata bazata pe hotie, pot sa spun hotie, minciuna. Rata era in jur de 700 de franci si dupa ce s-a scos comisionul a ramasa la 533", explica Bogdan Bocsan, un alt client al bancii. Si Bogdan a primit de la banca in jur de 10.000 de franci, pe care ii va rambursa anticipat.

Instanta a constatat ca in contractele de credit existau mai multe clauze abuzive, intre care un comision de risc, dar si faptul ca nu exista o metoda clara de calcul a dobanzii, iar banca isi rezerva dreptul sa o modifice dupa bunul plac. Dupa proces, instanta a decis sa elimine aceste clauze abuzive, dar si altele care erau in contractele de credit.

"Comision de monitorizare, de administrare polita, sa inchei polita unde vor ei, puteau declara creditul scadent folosindu-se de situatii abuzive... Priveam cum creste rata de la luna la luna si abia asteptam sa se termine acest proces", povesteste Ilie Balasoiu, client.

In urma aplicarii deciziei instantei, rata lui a scazut cu 25%. I-au fost returnati si banii platiti drept comision de risc pe durata acestor 4 ani. "Banii i-am rambursat anticipat si a scazut rata. Acum am 560 de franci de la 800. E foarte bine, suportabila acum”, mai spune Ilie Balasoiu.

"Banca pune in aplicare decizia instantei, banii au fost virati in conturile clientilor si asteptam informarea scrisa si sa mai facem ajustari daca e nevoie. E vorba de 6.500 de euro pe contract", a declarat Alexandra Frunza, purtator de cuvant Volksbank.

Decizia nu se aplica, insa, tuturor clientilor bancii. Cei nemultumiti trebuie sa dea banca in judecata.