"Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi speram ca cel putin in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. 

El a aratat ca incepand cu lunile mai si iunie a avut loc o corectie "extrem de puternica" a preturilor volatile, iar persistenta deficitului de cerere ajuta la reducerea inflatiei. 

"Cererea de consum treneaza in continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concentreaza in a-si rambursa creditele si, in al doilea rand, nu are curajul sa se antreneze in noi credite", a declarat guvernatorul.

El a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb a crescut fata de inceputul anului, dar este in continuare mai mica decat in cazul zlotului polonez si forintului maghiar. 

"Cresterea volatilitatii se pare ca este legata destul de bine de prima de risc. Am vazut o usoara crestere odata cu accenturarea temerilor de criza din zona euro. In ultimel zile vedem o atentuare", a spus Mugur Isarescu.

In luna mai, BNR majorase prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu declara luna trecuta ca nu exclude ca scaderea preturilor de consum din iunie sa continue si in urmatoarele luni, in ipoteza unui an agricol bun, astfel incat rata anuala a inflatiei sa ajunga la sub 4% in septembrie.

Preturile au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Majorarea preturilor administrate, precum si fluxurile de capital volatile in contextul crizei datoriilor suverane pun presiune asupra inflatiei, iar politica monetara va trebui sustinuta de continuarea consolidarii fiscale si a corelarii salariilor cu productivitatea, se arata saptamana trecuta intr-un comunicat din partea Bancii Nationale.

Ramai pe www.incont.ro pentru a afla cele mai noi detalii legate de inflatie.