Cotatia UniCredit a coborat cu 14% miercuri si cu 16% joi, pana la 4,536 euro, minimul din septembrie 1992, iar capitalizarea bancii a ajuns la 8,9 miliarde de euro.

Declinul bancii a fost accelerat, in contextul crizei datoriilor suverane din Europa, de anuntul unui discount semnificativ al preturilor unei emisiuni de titluri pentru atragerea a 7,5 miliarde de euro, fonduri necesare grupului pentru respectarea pragului de 9% al ratei de adecvare a capitalului, impus de autoritatiele europene.

Pretul de 1,94 euro pentru o actiune noua a UniCredit, anuntat miercuri, este cu 69% mai mic fata de cotatia de 6,33 euro din inchiderea sedintei de marti si cu 43% sub nivelul de tranzactionare estimat dupa realizarea majorarii de capital.

Doar 11% din actionari s-au angajat sa cumpere actiunile care le revin, in timp ce inca 13% afirma ca vor face probabil acest lucru. Emisiunea de actiuni este subscrisa in intregime de banci, astfel ca UniCredit va primi banii, insa analistii se tem ca bancile care au participat ar putea ramane cu un portofoliu substantial de actiuni nedorite.

UniCredit are ghinion ca este o banca internationala cu sediul in Italia, intr-un moment cand investitorii evita aceasta tara, scrie Wall Street Journal.

Nu mai conteaza ca o treime din activele ponderate la risc ale bancii provin din Germania si Austria, doua tari considerate sigure de investitori, in timp ce o alta treime este localizata pe pietele atractive din Europa Centrala si de Est, precum Polonia sau Turcia. UniCredit este cel mai mare creditor pentru companii mici si mijlocii din Germania, insa investitorii si-au concentrat atentia asupra expunerii de 40 de miliarde de euro a bancii pe datoria guvernului italian si asupra operatiunilor bancare de pe piata de origine.

Poate daca UniCredit si-ar schimba numele in EineKredit, cu sediul in Germania, investitorii ar putea fi mai permisivi, potrivit publicatiei americane. In aceasta situatie, banca ar fi bine capitalizata si ar avea finantarea asigurata, avand in vedere operatiunile lansate de Banca Centrala Europeana.

In contextul actual, UniCredit beneficiaza foarte putin de structura internationala a grupului. Autoritatile de reglementare din Germania si Austria, tematoare de o criza a creditelor, restrictioneaza capacitatea bancii de a repatria capital si lichiditati. Subsidiara din Germania are o rata de adecvare a capitalului de 15%, mult peste nivelul cerut in UE. Chiar daca are acces la finantare ieftina, divizia din Germania nu poate ajuta grupul.

Intre timp, banca se tranzactioneaza la un discount substantial fata de valoarea componentelor. Actiunile sunt evaluate la mai putin de o cincime din valoarea activelor excluzand fondul comercial patentele si marcile, iar discountul fata de rivalul italian Intesa Sanpaolo este de 40%.

Subsidiarele listate pe bursa din Polonia si Turcia au ajuns sa reprezinte 60% din capitalizarea grupului, in timp ce divizia din Germania a avut anul trecut o rentabilitate a capitalului propriu apropiata de 15%, peste costul capitalului.

Scindarea bancii in doua entitati ar fi foarte dificila, dar daca actiunile grupului nu-si revin, UniCredit s-ar putea afla sub presiune tot mai mare pentru a se tranforma in DueCredit, scrie Wall Street Journal.

Citeste si:

Scad sau nu ratele la credite dupa reducerea dobanzii BNR? Ce spun analistii

Romania, vazuta de FT si Capital Economics Londra: "Un exemplu pentru Ungaria, dar vulnerabila la criza euro"