"Nu ne schimbam strategia (de a acorda credite exclusiv in lei pentru populatie - n.r.) pentru ca suntem convinsi ca este cea mai buna decizie si ca celelalte banci ne vor urma", a spus Wimmer, dupa ce a recunoscut ca BCR a pierdut cota de piata pe retail odata ce a renuntat la creditele ipotecare in valuta, scrie Mediafax.

El a aratat ca este increzator ca presiunea BNR privind creditarea in moneda locala se va resimti si in strategia celorlalte banci de pe piata, iar la aceasta se va adauga si noua formula a programului Prima Casa, care va restrictiona finantarile exclusiv pentru moneda locala.

Oficialul Erste crede ca banca centrala ar trebui sa faca inca un pas pentru sprijinirea creditarii in moneda nationala si sa mareasca ecartul in rezervele minime obligatorii in valuta, care se cifreaza la 20% din pasive, si rezervele minime obligatorii la lei, de 15%.

BCR si ING sunt singurele banci care au renuntat in mod formal la oferta de credite ipotecare in valuta.

Manfred Wimmer va prelua de la 1 septembrie pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, de la presedintele Erste Group, Andreas Treichl.

Wimmer este artizanul preluarii BCR de catre Erste in 2006, el conducand echipa care a participat la licitatia organizata de statul roman.

BCR a trecut pe profit in primul semestru, cu un rezultat de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), fata de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, dar activele au scazut cu 4,9%, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro) comparativ cu finele anului 2012.