Apar primele semne ca bancile centrale se gandesc la cum sa resusciteze monedele nationale, la care au renuntat de la introducerea in circulatie a euro in ianuarie 2002, scrie cotidianul american. 

Banca Irlandei, de exemplu, analizeaza daca trebuie sa-si asigure acces suplimentar la imprimerii pentru cazul in care trebuie sa emita noi bancnote care sa sustina o moneda nationala renascuta: lira irlandeza. Sefi ai bancii centrale au luat in calcul reactivarea unor tipografii mai vechi sau angajarea unei companii private. 

In afara uniunii monetare, multe banci centrale iau in calcul masuri de protejare impotriva efectelor unei eventuale destramari a euro. Si Elvetia analizeaza o posibila inlocuire a euro ca referinta externa pentru propria moneda. 

Planurile bancilor sunt in stadii preliminare, iar asta nu inseamna neaparat ca acestea se asteapta ca zona euro sa se dezmembreze. 

In Muntenegru, care inainte de aparitia euro folosea ca moneda marca germana, oficialii bancii centrale analizeaza evntuale masuri pentru cazul in care euro dispare. Statul balcanic a adoptat unilateral euro, pe care il foloseste fara a face parte din uniunea monetara. 

"Muntenegru ar avea o gama larga de posibilitati, de la folosirea altei monede straine la introducerea unei monede proprii", a declarat economistul sef al bancii centrale, Nikola Fabris. O problema cu ultima varianta ar fi ca Muntenegru nu are capacitatea de a tipari bani. 

Majoritarea bancilor centrale din zona euro isi pastreaza cel putin o capacitate limitata de a tipari bani. Chiar daca Banca Centrala Europeana este responsabila de stabilirea necesarului monetar, nu se ocupa de tiparirea bancnotelor. BCE imparte astfel de sarcini bancilor centrale din zona euro. 

Tarile au diferite aranjamente pentru tiparirea banilor. In timp ce unele, precum Grecia sau Irlanda, au propriile tipografii pentru bancnote, alte state contracteaza companii private. 

In Grecia, tara considerata a fi prima pe lista celor care ar putea parasi zona euro, banca centrala are o imprimerie denumita IETA. Construita in 1941, tipografia este dotata cu utilaje moderne, potrivit site-ului bancii.  La Atena au circulat intens zvonuri in ultima perioada ca banca centrala ar tipari in secret drahme. Zvonurile, negate de oficiali, au fost considerate responsabile pentru retragerile masive de depozite din bancile elene. 

Bancnotele euro sunt tiparite si in afara uniunii monetare, de exemplu in orasul britanic Gateshead, de catre compania De La Rue, care are contract si cu Banca Angliei pentru tiparirea de lire sterline.  Posibilitatea ca De La Rue sa se confrunte cu o cerere puternica pentru capacitati de tiparire din partea statelor zonei euro, in cazul dezmembrarii uniunii monetare, a cauzat ingrijorare in randul unor oficiali ai Bancii Angliei, a declarat o sursa. Banca Angliei a fost astfel nevoita sa analizeze masuri pentru a se asigura ca isi mentine capacitatea de a tipari lire sterline, a spus sursa citata.

Oficialii bancii centrale din Bosnia-Hertegovina, tara care foloseste o marca convertibila la curs fix fata de euro, ar putea trece la orice moneda puternica apare dupa destramarea zonei euro, a spus un purtator de cuvant.

De asemenea, moneda Letoniei, latul are curs fix fata de euro. Banca centrala nu se asteapta la destramarea zonei euro, dar "ar putea lua in calcul" fixarea cursului fata de moneda unui alt stat european, cu "politici fiscale prudente" si legaturi puternice cu economia letona, a declarat un purtator de cuvant al Bancii Letoniei. 

Faptul ca bancile centrale analizeaza aceasta posibilitate, pana in toamna de neconceput, subliniaza cat de rapid se deterioreaza situatia.