In conditiile in care criza datoriilor din Europa a dus la scaderea valorii obligatiunilor pe termen lung emise de banci, unele dintre acestea profita de situatie si le rascumpara. Bancile pot inregistra diferenta de pret drept castig contabil si isi imbunatatesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.

Intre bancile care au recurs recent la aceasta solutie se numara Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander si Banco Comercial Portugues, partial pentru ca metodele traditionale de majorare a capitalului, cum ar fi vanzarea de divizii sau emisiunile de obligatiuni, sunt dificil de realizat.

Criza datoriilor a facut ca multe banci europene sa nu mai aiba practic acces la finantare privata, din cauza reticentei investitorilor.

Unii analisti considera insa ca prin astfel de manevre bancile isi taie accesul la liniile de finantare ieftina pe termen lung, necesare pentru finantarea imprumuturilor si operatiunilor. Bancile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana (BCE).

Valul de rascumparari de obligatiuni este ultima dovada a solutiilor rapide adoptate de banci pentru rezolvarea problemelor legate de nivelul capitalului, in schimbul unor posibile probleme de finantare, pe parcurs.

Rascumpararile de obligatiuni ajuta bancile sa isi majoreze rata de adecvare a capitalului inaintea intrarii in vigoare a noilor reglementari bancare Basell III.

In iulie, subsidiara britanica a Banco Santander a rascumparat obligatiuni de 1,87 miliarde de lire sterline, unele pe termen lung, pentru majorarea capitalului. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, BBVA, Banco BPI si Banco Comercial Portugues au procedat similar.

Prin intermediul unor tranzactii mai complicate, unele banci au inregistrat castiguri multiple. Commerzbank de exemplu a rascumparat obligatiuni si alte instrumente financiare de 965 milioane de euro la un pret mic, in schimbul unor noi actiuni proprii.

Banca a obtinut castiguri din pretul mai mic al obligatiunilor, eliminarea platii dobanzilor si noi actiuni vandute investitorilor. In total, aceste operatiuni vor aduce Commerzbank 1,2 miliarde de euro, pana in 2017, a aratat un purtator de cuvant.