Si grupul austriac Erste Bank a informat marti ca isi analizeaza optiunile, scrie cotidianul Wall Street Journal. Dupa retragerea celor trei institutii, numarul bancilor care contribuie cu date pentru stabilirea Euribor a ajuns la 39. Numarul maxim de membri, 44, a fost inregistrat in 2012. 

"Sunt foarte ingrijorat de aceasta situatie. Este ceva foarte serios. Rata Euribor trebuie reformata si repede. Plecarea unor banci constituie un exemplu nepotrivit pentru alte institutii de credit contributoare. Daca pleaca si alte banci, s-ar putea sa nu mai avem Euribor", a declarat Cedric Quéméner, director al Euribor-EBF, organizatie ai carei membri din cadrul Federatiei Bancare Europene stabilesc indicatorul. 

La fel ca Libor - rata pentru imprumuturi oferite pe piata interbancara din Londra - Euribor a atras atentia privind o posibila manipulare a indicatorului. Barclays si UBS au recunoscut anul trecut incercarile unor angajati de a manipula Libor. Uniunea Europeana se apropie de finalul unei investigatii privind activitati secrete ale bancilor in stabilirea Euribor, scrie Wall Street Journal. 

Federatia Bancara Europeana a introdus Euribor in 1999 pentru a crea o noua rata de referinta a pietei interbancare in zona euro. Pe langa utilizarea Euribor in calculul dobanzilor pentru imprumuturi si depozite de mii de miliarde de euro, Banca Centrala Europeana (BCE) foloseste indicatorul, de asemenea, pentru deciziile de politica monetara. Multe dintre creditele ipotecare din Europa sunt legate de Euribor si nu de dobanda de politica monetara a BCE.