Desi inflatia se afla pe un traseu descendent in Romania, iar ultimele estimari sustin o crestere economica de 2% pentru 2013, in urmatoarea perioada leul ar putea cunoaste o tendinta mai larga de depreciere, cu mici episoade optimiste, potrivit X-Tade Brokers, transmite Mediafax.

Conform unei analize a casei de brokeraj, si cursul leu/dolar ar putea ajunge la 3,55 unitati in aceeasi perioada. 

"Scaderea preturilor productiei industriale, inregistrata in ultimele luni, sugereaza ca inflatia isi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Nationala are loc sa continue in lunile urmatoare (pana la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scaderi ale dobanzii ar sustine economia reala si, in conditiile performantei bune din agricultura, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, insa, reducerea diferentialului intre dobanzile plasamentelor in zona euro si cele din Romania, reducand astfel atractivitatea leului pentru investitori", afirma, intr-o analiza, analistul sef XTB Romania Claudiu Cazacu. 

BNR a reluat in acest an ciclul de relaxare a politicii monetare si, printre altele, a redus de doua ori dobanda cheie, de la 5,25% pe an, la 5% pe an (in luna iulie) si, respectiv, la 4,5% pe an (in luna august). 

Un alt aspect care sustine ipoteza deprecierii leului in perioada urmatoare este evolutia dolarului american, potrivit XTB.  Astfel, diminuarea sprijinului monetar de catre banca centrala a SUA (Fed) va orienta investitorii spre prudenta, punand presiune pe leu si pe celelalte monede din centrul si estul Europei, sustine Przemyslaw Kwiecien, analist sef al grupului XTB. 

El a mai aratat ca evolutia pozitiva a leului din prima parte a anului s-a datorat excedentului de cont curent, performanta mult peste cea din anii anteriori, beneficiind, in acelasi timp, de repere macroeconomice relativ stabile in raport cu alte tari din UE (deficit bugetar de sub 1% din PIB in primele sapte luni, tinta de 2,1% din PIB in 2013, datorie publica sub 40% din PIB). 

Prudenta investitorilor a fost deja vizibila - fiind mult amplificata de dezechilibre macroeconomice specifice - in cazul monedelor statelor emergente.

"Active mai riscante, cumparate in perioada «banilor ieftini» devin putin dezirabile in noul context, cand capitalurile se retrag «spre baza». Desi situatia este diferita in Romania, intre altele si datorita ajustarii contului curent (pe un deficit masiv in timpul crizei financiare, dar pe surplus acum), leul nu este total izolat", considera Przemyslaw Kwiecien. 

Analistii XTB estimeaza ca dolarul va avea o evolutie pozitiva nu doar in raport cu monedele tarilor emergente, dar si cu euro, dinamica fiind sustinuta si de faptul ca volatilitatea ridicata din zona euro si intarzierea aparitiei unor semne clare de crestere economica au determinat Banca Centrala Europeana sa mentina un nivel al dobanzii de politica monetara la niveluri foarte scazute.