"Prin aplicarea celor zece masuri s-ar aduce in circuitul economiei fiscalizate, intr-un interval de 7 ani, suma de 14 miliarde de euro, cu impact asupra dezvoltarii economice", a declarat joi Bogdan Belciu, partener in cadrul PwC Romania, citat de Mediafax.

El a adaugat ca platile in numerar reprezinta un factor favorizant al economiei gri, intrucat sunt imposibil de urmarit in ceea ce priveste raportarea achizitiilor si vanzarilor efectuate, precum si remunerarea fortei de munca.

"Ponderea numerarului in circulatie in Romania ramane semnificativa, in ultimii 5 ani ea depasind 60% din PIB, respectiv de 6 ori mai mare fata de nivelul inregistrat de tarile din zona euro, in timp ce ponderea platilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adica de peste 3 ori mai mica decat media UE si de peste 4 ori mai mica decat media tarilor din vestul Europei", a spus reprezentantul PwC.

In urma unui studiu PwC privind impactul platilor electronice in economie, consultantii propun un set de masuri care pot conduce la cresterea veniturilor bugetare si pot reduce economia gri.

Alaturi de limitarea platii in numerar a drepturilor salariile, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplatite si organizarea de loterii fiscale, specialistii PwC propun reducerea plafonului de casa, raportarea tranzactiilor incasate cu cardul, reducerea plafonului de casa, introducerea de case de marcat online si cu POS, incurajarea platilor electronice prin facilitati fiscale, facilitarea incasarilor bugetare prin mijloace electronice si stimularea dezvoltarii infrastructurii, prin impunerea obligatiei pentru toti comerciantii de a accepta plati cu cardul pentru achizitiile care depasesc o valoare minima.

Masurile prezentate vin in contextul in care Romania are una dintre cele mai mari economii gri din UE, de 28,4% din PIB, fata de o medie a UE de 18,8% si 24,4% media statelor din Europa Centrala si de Est (Romania aflandu-se pe penultimul loc in Uniunea Europeana si fiind "depasita" in acest sens doar de Bulgaria), la care se adauga si unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere in PIB, 29% pentru anul 2012 comparativ cu 49% in Danemarca, 47% Franta sau 39% in Ungaria.

In ceea ce priveste gradul de colectare al TVA, Romania este pe ultimul loc intre statele membre ale UE, colectand in 2012 doar 56% din suma potentiala, in comparatie cu un grad de colectare de 95% in Olanda si Finlanda, sau 91% in Slovenia, media europeana fiind de 81%.

Studiul PwC a scos in evidenta ca tarile care inregistreaza un numar ridicat de plati electronice, precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda au si o pondere mai mica a economiei gri in PIB, in timp ce in Bulgaria, Romania si Grecia, tari cu cele mai putine tranzactii electronice, economia gri are o pondere foarte mare.

"Initiativele de stimulare a platilor electronice favorizeaza fiscalizarea economiei gri si conduc la cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, respectiv a veniturilor incasate la bugetul consolidat de stat, ceea ce ar permite autoritatilor sa realizeze o reducere a fiscalitatii pe termen lung. In plus, o mai buna fiscalizare a economiei va contribui la crearea unui mediu de afaceri concurential si sanatos in Romania, stimuland dezvoltarea sustinuta cu efecte reale in cresterea nivelului de trai al populatiei", a afirmat Daniel Anghel, partener in cadrul PwC Romania.