La momentul anuntului licitatiei, vinerea trecuta, Finantele au anuntat ca vizeaza sa plaseze titlurile la o dobanda de 4,5% in euro.

Finantele trebuie sa ramburseze luni, 29 noiembrie, un imprumut de 1,42 miliarde euro, contractat in noiembrie 2009, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, la un randament mediu de 4,25% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat joi dimineata ca Ministerul Finantelor sa amane pentru saptamana viitoare aceasta licitatie de titluri de stat in euro, intrucat are sumele necesare rambursarii imprumutului in valuta scadent luni.

"Cred ca ministerul va alege sa plateasca la scadenta imprumutul vechi, pentru ca are bani, si apoi, la cateva zile, sa iasa pe piata in conditii normale pentru a atrage bani", a declarat joi seful bancii centrale.

Astfel, Isarescu a sugerat ca Ministerul Finantelor va putea obtine un pret mai bun daca va organiza licitatia dupa ce rambureseaza datoria scadenta si nu va exista presiune din partea pietei pentru ca institutia nu ar avea banii necesari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, la TVR, ca daca Finantele vor reusi sa acceseze acest credit de circa un miliard de euro cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila.