Indicele Stoxx Europe 500 a urcat cu 0,3%, iar de la inceputul acestui an a avansat cu 9,2%. 

"Vrei sa fii in Europa cand vezi cresterea pietei, fie datorita rezultatelor financiare bune ale companiilor, fie datorita politicii bancii centrale. In acelasi timp, trebuie sa fii ingrijorat de tabloul economic general", a declarat Andrew Popper, analist la Beauclerc Advisory Services in Londra. 

Piata a avut initial o tendinta negativa, care a fost inversata de miliardarul David Tepper, seful fondului de hedging Appaloosa Management, care a spus intr-un interviu la CNBC ca are incredere in piata "bull". 

Piata a fost influentata negativ de cresterea sub asteptari a increderii investitorilor in economia Germaniei, in luna mai, potrivit indicelui calculat de institutul ZEW. 

Indicii nationali au avansat pe 13 din 18 piete de capital din Europa Occidentala.

FTSE 100 a crescut la Londra cu 0,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,4%, iar indicele german DAX cu 0,6%. 

Titlurile EADS au urcat cu 3%, grupul, compania mama a Airbus, raportand pentru primul trimestru un profit inainte de dobanzi, taxe si elemente exceptionale in valoare de 741 milioane de euro, peste estimarea medie a analistilor, de 607 milioane de euro. 

Actiunile ICAP, cel mai mare broker de tranzactii intre banci la nivel mondial, au avansat cu 14%, compania anuntand un profit peste asteptarile analistilor. 

Titlurile companiilor din sectorul resurselor naturale au evoluat in scadere, dupa ce JP Morgan a redus estimarea referitoare la cresterea economiei Chinei, de la 7,8% la 7,6%, citand cererea interna slaba. 

Actiunile Anglo American au scazut cu 1,7%, iar cele ale Glencore Xstrata cu 1,6%. 

Titlurile Commerzbank, a doua mare banca germana, au coborat cu 5,4%, la 9,4 euro pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele doua decenii. Banca a anuntat ca ofera dreptul de cumparare a 20 de actiuni pentru fiecare 21 detinute de investitori, la pretul de 4,5 euro fiecare. Pretul este cu 55% mai mic decat cel de la inchiderea de luni. Oferta este valabila in perioada 15-28 mai.