EIU noteaza ca leul a scazut la un minim istoric de 4,3 lei pe euro in luna februarie 2009, in pofida interventiilor BNR, dar s-a apreciat dupa ce Romania a anuntat un acord de finantare cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, de aproape 20 miliarde de euro.

"BNR a anuntat ca interventiile de pe piata valutara vor fi «prudente», ceea ce ar putea avea drept consecinta o majorare a volatilitatii, dar sfarsitul crizei politice si reluarea finantarii de la FMI ar trebui sa dea posibilitatea bancii centrale sa pastreze stabilitatea cu ajutorul rezervelor valutare", se arata in raportul EIU.

Totodata, analistii EIU considera ca o corectie a leului, vazut o perioada lunga de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, avand in vedere temerile privind competitivitatea externa.

"Totusi, bazandu-ne pe estimarile privind rata de echilibru, este posibil ca leul sa fie in continuare supraevaluat in mod semnificativ. Posibilele probleme de competitivitate a Romaniei sunt legate de faptul ca alte valute din regiune s-au depreciat substantial in 2009", au reiterat analistii institutiei.