CA al BNR a decis si mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 8%, precum si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, transmite Agerpres.

"Datele statistice releva mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ, incepand cu iunie 2015, in linie cu prognoza, ca efect al extinderii aplicarii cotei reduse de TVA de 9% la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica, precum si al scaderii pretului combustibililor. In noiembrie 2015, nivelul agregat al preturilor de consum a fost mai mic cu 1,1% fata de cel din luna similara a anului anterior. Rata medie anuala a inflatiei a fost de -0,4% in noiembrie 2015, in timp ce indicele armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a consemnat o rata medie anuala de -0,3%. Analiza datelor statistice indica insa ca in absenta influentei reducerii cotei TVA rata anuala a inflatiei ar fi fost in apropierea nivelului de 2%, plasandu-se astfel in interiorul intervalului asociat tintei stationare de 2,5% ą 1 punct procentual", transmite BNR.  

Potrivit Bancii Centrale, accelerarea cresterii economice in trimestrul III 2015 (pana la 3,6%) a fost sustinuta de expansiunea consumului privat, pe fondul cresterii veniturilor nominale ale populatiei, al redresarii activitatii de creditare, al reducerii impozitarii indirecte si al sporirii increderii in economie.

In plus, cu exceptia impactului agriculturii, PIB a inregistrat cel mai alert ritm anual din perioada post-criza, de peste 5%.  

"Rezervele valutare s-au situat la finele anului 2015 la nivelul de 32 miliarde euro, similar celui consemnat la sfarsitul anului anterior, dupa acoperirea platilor scadente aferente serviciului datoriei externe publice si public-garantate (de aproximativ 7,2 miliarde euro), fiind alimentate in principal de intrari de fonduri europene si de imprumuturi ale statului pe pietele externe. Deficitul de cont curent a ramas la un nivel sustenabil, de sub 1% din PIB, in pofida accelerarii consumului, in conditiile imbunatatirii balantei serviciilor si ale majorarii transferurilor de la Uniunea Europeana, fiind acoperit integral de intrari autonome/investitii directe", noteaza BNR.  

Pe termen scurt se reconfirma readancirea temporara in teritoriu negativ a ratei anuale a inflatiei, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte (scaderea cotei standard de TVA la 20% de la 24%, incepand cu data de 1 ianuarie 2016).

BNR considera ca aceasta va fi urmata de o revenire in teritoriu pozitiv dupa epuizarea efectelor reducerii TVA din iunie 2015 si pe fondul relaxarii conduitei politicii fiscale si al cresterii costurilor unitare cu forta de munca. In acelasi timp, ratele dobanzilor pe piata monetara interbancara au continuat sa scada, atingand minime istorice si au reflectat reducerile ratei dobanzii de politica monetara si gestionarea adecvata a lichiditatii.  

"Ponderea creditelor in lei a devenit majoritara - 50,9% din total in noiembrie 2015 fata de un minimum de 35,6% in mai 2012, asigurand astfel o mai buna transmisie a politicii monetare si premisele pentru gestionarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare" mentioneaza BNR.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania anticipau mentinerea ratei dobanzii de politica monetara, dar s-au inselat in ceea ce priveste rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, conform unui sondaj intern. 

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute pe 7 ianuarie. Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", potrivit AAFBR.  

Analistii estimeaza ca anul 2017 ar putea aduce majorarea dobanzii de politica monetara la 2,5% in decembrie.  

Pe de alta parte, procesul de convergenta a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii catre standardele europene ar putea continua, iar rezervele minime sunt estimate de cei mai multi participanti la sondaj la 4% pentru lei si 10% pentru valuta la finalul anului 2017.  

BNR a decis in 5 noiembrie 2015 mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, s-a hotarat pastrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditatii in sistemul bancar.