La inceputul lui 2015, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat dupa aceasta decizie francul s-a apreciat cu 40%, iar moneda euro a atins un minim record de 0,8500 franci, scrie Agerpres..

La fel ca si majoritatea bancilor centrale, Banca Nationala a Elvetiei are drept sarcina principala asigurarea stabilitatii preturilor si nu este obligata sa faca profit. Insa legal, SNB are statutul unei corporatii in care majoritatea actiunilor sunt detinute de Guvernul federal elvetian si cele 26 de cantoane. Exista, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privati care primesc dividende dar care beneficiaza de drepturi de vot extrem de limitate.

In 2014, Banca Nationala a Elvetiei a inregistrat un profit net record de 38,3 miliarde de franci si a distribuit actionarilor sai dividende in valoare de doua miliarde de franci. In anul anterior, cantoanele si Guvernul elvetian nu au primit dividende de la BNS, pentru prima data dupa 1907, deoarece Banca Nationala a inregistrat in 2013 pierderi de 9,1 miliarde de franci.