"Ne asteptam ca francul sa ramana la actualul nivel sau sa se deprecieze usor", a raspuns Thomas Jordan, intrebat despre asteptarile sale privind evolutia economiei Elvetiei in 2016.

"Daca francul se depreciaza foarte mult, va fi foarte bine pentru economie, exporturile vor avea de castigat si avansul economiei va accelera. Daca francul se apreciaza, atunci evolutia economiei va fi diferita", a declarat presedintele SNB.   

Luna trecuta, SNB a decis sa mentina dobanda de referinta la un minim record si a promis ca va interveni daca va fi nevoie pe piata valutara pentru a slabi francul pe care l-a descris "semnificativ supraevaluat".  

SNB a mentinut intervalul tinta pentru dobanda Libor la trei luni intre minus 1,25 si minus 0,25%, precum si dobanda la depozitele la vedere la minus 0,75%, asa cum se astepta majoritatea economistilor.  

"Desi s-a depreciat oarecum in ultimele luni, francul elvetian este in continuare semnificativ supraevaluat. Dobanda negativa si diferentialul de dobanda fata de ale valute fac francul elvetian mai putin atractiv si continua sa ajute la deprecierea sa", a anuntat SNB.

Dupa ce, in ianuarie 2015, a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, Banca Nationala a Elvetiei s-a bazat pe o strategie dubla de dobanzi negative si interventii pe piata pentru a mentine francul sub control. Cu toate acestea, moneda s-a apreciat cu aproximativ 10% in acest an, in timp ce cresterea economica a stagnat in T3, iar producatorii si comerciantii au raportat o diminuare a cererii.  

In ceea ce priveste cresterea economica, SNB estimeaza ca aceasta va accelera pana la 1,5% anul acesta, de la mai putin de un procent in 2015.