"Nivelul actual este foarte atractiv - maxim istoric (...) Riscurile sunt limitate de probabilitatea ridicata ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a preveni o noua depreciere a leului. Mai mult, ne asteptam ca turbulentele politice actuale sa se restranga, cel putin temporar, si ca programul cu FMI sa fie reluat", se arata intr-o analiza a SocGen.

Analistii bancii franceze anticipeaza ca Banca Nationala va pastra dobanda de politica monetara la 6,25% in sedinta de miercuri si estimeaza ca rata va scadea in urmatoarele luni, pana la 5,5%, odata cu disparitia incertitudinilor actuale.

Presiunile inflationiste provocate de majorarea TVA de la 19% la 24% vor fi cel mai probabil compensate de cererea interna slaba.

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in debutul sedintei interbancare de marti, cursul atingand un nou nivel record de 4,3920 lei/euro, insa ulterior cotatiile au scazut. Moneda nationala se aprecia usor in jurul orei 11:00, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta din partea strainilor si a unor volume mari de tranzactionare, astfel ca paritatea a coborat sub 4,36 lei/euro.
Majoritatea bancilor schimbau euro cu peste 4,4 lei, marti dimineata, mai sus fata de nivelul de la inchiderea de luni.