Doi programatori au gandit o metoda prin care doresc sa aduca in atentia consumatorilor posibilitatea de a utiliza bani virtuali in tranzactiile financiare. Serviciul american “Pizza for Coins” (n.r.: pizza pentru monede) functioneaza ca un intermediar care transforma bitcoins, monedele virtuale, in dolari americani reali. Cei care folosesc serviciul trebuie sa plateasca doar o mica taxa pentru schimb, insa procesul in sine poate face ca livrarea alimentelor sa dureze pana la o ora si jumatate.

Comenzile sunt plasate pe site-ul Pizza for Coins si sunt apoi trimise catre lantul de restaurante Domino`s Pizza, de unde pachetele sunt expediate catre clienti. Dezvoltatorii programului sustin ca in curand vor incheia contracte si cu alte pizzerii, precum Papa John sau Pizza Hut.

Site-ul este momentan functional doar pentru cei din Statele Unite, iar oferta este una limitata. O pizza medie cu doua toppinguri costa 0,71 bitcoins (adica aproximativ 19 dolari), la care se adauga 0,09 bitcoin (2,3 dolari), taxa de conversie valutara. Programatorii sustin ca, in masura in care afacerea se va dovedi un succes, taxele vor scadea simtitor.

Bitcoin-ul rezista pe piata de patru ani

Bitcoin a fost creata in 2009 de un student japonez cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. A fost folosita initial de hackeri pentru a realiza diverse schimburi, devenind rapid moneda neoficiala a internetului. Acum insa, poti sa achiti si servicii online legale, jocuri video, produse de gradinarit sau chiar haine, scrie cotidianul britanic The Guardian. Oricine poate cumpara monedele virtuale de la mai multe case de schimb valutar online, iar valoarea actuala a uneia este de 26 de dolari.

Spre deosebire de monedele obisnuite, bitcoin este "creata" de un computer puternic care o genereaza printr-un altgoritm matematic complex. Mai mult, spre deosebire de plata cu cardul sau prin intermediul serviciului PayPal, tranzactiile facute prin aceasta metoda nu pot fi depistate, ca si cum s-ar plati cu bani lichizi virtuali. Insa tocmai acest lucru face ca ea sa fie folosita si in scopuri ilegale.