Barroso a adaugat ca Europa ar fi fost intr-o situatie mult mai dificila daca nu ar fi existat moneda unica.  

"Nu sunt la curent cu starea exacta a pregatirilor (Romaniei privind adoptarea monedei euro - n.r.). Cred ca acest obiectiv trebuie pastrat, insa nu pot comenta in privinta anului", a afirmat el.

"Cred ca este in interesul Romaniei sa adere la zona euro, atunci cand va fi pregatita. Cand se va intampla acest lucru depinde in mare parte de progresele Romaniei", a spus fostul presedinte al Comisiei Europene. 

"Este foarte important ce aduce adoptarea monedei euro in privinta investitiilor. Am vazut acest lucru, de exemplu, in Slovacia. A fost fost bine ce s-a intamplat cu euro (in Slovacia - n.r)", a adaugat el.  

"Stiu ca ultimele evenimente legate de situatia din zona euro au creat uneori panica in opinia publica din alte tari. Dar, sincer, daca facem o evaluare serioasa asupra a ceea ce s-a intamplat in zona euro, vedem ca a fost bine. Europa ar fi fost intr-o situatie mult mai dificila daca nu ar fi existat euro. Am fi avut devaluari competitive, fragmentarea pietelor, unele dintre cele mai mari companii nu ar fi investit atat de mult in Europa, ci s-ar fi dus in alta parte. Euro este o ancora a stabilitatii", a mai declarat Barroso.

Barroso a fost prezent vineri la Universitatea de Vest din Timisoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.