"Estimam un curs mediu de 4,44 lei/euro in 2015, aproape neschimbat fata de acest an, dar cu episoade de volatilitate crescuta, din cauza politicilor monetare divergente din Europa si statele de peste Atlantic, posibila incheiere amicala a acordului cu FMI, ingrijorari pe motive fiscale ca urmare a impactului masurilor populiste anuntate in aceasta toamna si probabilele tensiuni politice pe fondul reajustarii puterilor in Parlament dupa alegerile prezidentiale", se arata in raportul BCR, citat de Mediafax.

Analistii bancii se asteapta ca BNR sa intervina in piata pentru a limita deprecierea leului undeva la 4,5-4,6 lei/euro. 

BCR trece in revista rezultatele primului tur la alegerile prezidentiale, notand ca participarea la vot a fost "neimpresionanta", de 52,6%, iar cresterea ratei de participare la turul al doilea va fi mai importanta decat redistributia voturilor obtinute de ceilalti candidati in primul tur. 

Potrivit rezultatelor partiale, la alegerile prezidentiale, anuntate luni de BEC, dupa centralizarea a 98,30% din procesele verbale, Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,33% din voturi la prezidentiale, fiind urmat de Klaus Iohannis - ACL, cu 30,44%, si de independentul Calin Popescu Tariceanu, cu 5,40%. 

BCR anticipeaza ca BNR va reduce marti dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul minim record de 3% pe an in prezent, citand comentariile premierului, care a afirmat saptamana trecuta ca dobanda de referinta va scadea sub 3%. 

"Noul Consiliu de Administratie al BNR a preluat mandatul in octombrie, iar cativa dintre noii membri sunt aliati ai social-democratilor. Sunt sanse mari ca dobanda sa scada marti cu 0,25 puncte procentuale", noteaza analistii BCR. 

Si analistii AAFBR estimeaza o reducere similara a dobanzii cheie, concomitent cu pastrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei. Analistii considera ca ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in 2015, "cand dobanda ar putea fi redusa la 2,5% in luna decembrie".