Scaderea de saptamana trecuta a intrerupt avansul puternic inregistrat de piata nipona de la inceputul anului, potrivit MarketWatch.

Dolarul s-a depreciat in timpul tranzactiilor din Asia pana la un minim de 100,56 yeni joi, de la un maxim al sedintei de 101,54 yeni, dar a revenit ulterior pana la 100,87 yeni, potrivit Wall Street Journal. "Adevarul este ca a fost inregistrata o crestere atat de mare si atat de repede, incat o corectie era necesara de mult timp", a delarat Kenichi Hirano, analist la firma Tachibana Securities.

Traderi au declarat pentru Wall Street Journal ca evolutia a fost cauzata de vanzari ale investitorilor mari pe piata contractelor futures, atat pe cea pentru actiuni cat si pe cea valutara.

In contextul variatiilor de pe piata valutara, actiunile exportatorilor, care beneficiaza de pe urma unui yen mai slab, au consemnat declinuri majore. Sharp a scazut cu 7,3%, retailerul de imbracaminte Fast Retailer a coborat cu peste 11%, iar Hino Motors cu 6,1%, noteaza MarketWatch.

Restul pietelor din Asia au inregistrat in cea mai mare parte scaderi temperate. Bursa din Australia a pierdut 0,9%, din cauza declinului cotatiilor unor companii minere si a unor date slabe. Indicatorul Hang Seng al pietei din Hong Kong a scazut cu 0,4%, iar Shanghai Compozit cu 0,2%.

Bursele din Taiwan si Coreea de Sud au avut, de asemenea, o evolutie negativa, cu scaderi de 1,1%, respectiv 0,1%. Piata de capital din SUA a inchis sedinta de miercuri pe scadere, cu Dow Jones si S&P 500 in declin cu cate 0,7%.