Pe hartie, Romania indeplineste si in prezent toate criteriile pentru a trece la euro. Inflatia, cursul de schimb , ratele dobanzilor, deficitul bugetar si datoria publica sunt in limitele impuse de europeni. Realitatea e insa una cruda. Nivelul de trai e inca extrem de scazut.

Mugur Isarescu - guvernator BNR: "N-ai cum sa stai sa te simti bine intr-un club bogat, daca nu ai un anumit nivel de dezvoltare. Bucurestiul e deja in zona euro... problema este ca trebuie sa intre toata tara".

In Bucuresti, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor depaseste 30.000 de euro, cu 5000 de euro peste media europeana. In schimb, Moldova si Dobrogea sunt cele mai sarace regiuni ale tari, cu un PIB pe cap de locuitor sub 10.000 de euro. Mai putin de jumatatea mediei europene. Dupa Bucuresti, Banatul, Crisana si Maramures sunt cele mai bogate regiuni, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 10.000 de euro, dar si acestea sunt departe de media europeana de 25.000.

Valentin Lazea: "Daca am creste cu 2% mai repede decat UE, lucru care e fezabil si n-ar deraia trenul de pe sine, am putea ajunge in sapte ani la zona euro".

Asadar, in conditiile actuale, romanii isi vor lua salariile in euro abia in 2022, cu trei ani dupa termenul asumat oficial de autoritati.

Mugur Isarescu - guverntor BNR: "O sustinere explicita din partea tuturor factorilor politici, ca va fi o declaratie a Parlamentului, o lege a Parlamentului, un pact politic, nu pot sa ma pronunt acum, dar aceasta trebuie sa ofere garantii ca obiectivele stabilite vor transcende consideratiile oportuniste legate de ciclul electoral".

Ultimele tari care au trecut la euro sunt Lituania, la inceputul acestui an, Letonia anul trecut si Estonia in 2011. Slovenia , Malta , Cipru si Slovacia au intrat intre 2007 respectiv 2009. Romania, Bulgaria, Croatia, Polonia, Cehia , Ungaria si Suedia sunt printre tarile care nu au trecut la euro, dar si-au anuntat intentia.