Accizele vor fi calculate la un curs de 4,3001 lei/euro, anuntat luni de BCE. Rata de schimb este cu 0,8% mai mare fata de cea utilizata in 2011, de 4,2655 lei/euro.

Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de BCE pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. 

Accizele sunt platite in prezent pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea. O sticla de vodca va fi mai scumpa cu 8 bani, un pachet de tigari cu 5 bani, iar litrul de benzina cu un ban si jumatate.

Desi aceste cresteri par mici, statul va incasa in plus 50 de milioane de euro numai din accize.  

Incasarile din accize la bugetul general consolidat au urcat in primele opt luni cu 16,2%, la 12,46 miliarde lei. Ponderea accizelor in total venituri este de peste 10%. 

Pentru anul viitor, Guvernul mizeaza pe venituri din accize de 21,75 miliarde de lei, cu 8% peste estimarea din acest an. La acest nivel, cresterea cursului echivaleaza cu incasari suplimentare de circa 175 milioane de lei la buget.